Formatge Gamonéu de la Vall
Notes de tast:Sabor Blava. Matèria grassa Min. 50% S'elabora artesanalment a partir de llet de vaca, cabra i ovella. De forma cilíndrica. De color blanc amb tendència a l'groguenc i lleus afloraments verd-blavoses de Penicillium en les vores. El fumat confereix a l'escorça un color siena torrat, amb tonalitats vermelloses, verdoses i blavoses per la seva permanència en coves i cellers. La textura és dura o semidura, ferma i friable, evolucionant en boca a mantegós. Suaus tocs de fum, net i penetrant en l'aroma. Sabor amb predomini suau de fum i un punt lleugerament picant. Es diferencia la producció que s'elabora a les cabanes dels ports de muntanya de l'elaborada a les formatgeries de les valls, diferenciat així dues varietats: Gamonéu del Port i Gamonéu de la Vall.
Astúries posseeix en el seu territori una de les majors taques formatgeres d'Europa.En la seva elaboració intervenen llets de vaca, ovella o cabra, soles o barrejades entre si. Els tipus de formatge resultants són molt variats, des de suaus i cremosos fins forts i picants, fumats, frescos, de pasta dura, tova o veteada, etc. L'activitat formatgera, en els seus orígens, es va fer pràcticament imprescindible per la necessitat que hi havia, llavors, d'aconseguir un mètode segur de conservació per a uns excedents de llet, que d'altra manera, resultava complicat utilitzar en una regió de tan complexa orografia i població dispersa. Aquesta tradició formatgera s'ha mantingut.
productor:Priédamu (Susana Martinez Rodríguez) - Igena, Cangas de Onís (Astúries - Espanya)
Conservar entre 4º i 8º C